出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
逾半百區議員涉違法?
逾半百區議員涉違法?

喺舊年嘅區議會選舉,攬炒派聲稱自己「大獲全勝」,約有380名攬炒派政客贏得區議會議席;一年過去,有傳媒就做咗個統計,原來今年至少有60名攬炒派區議員涉嫌干犯唔同罪案而被捕或被控,有網民批評佢哋「攬炒當政績」、支援黑暴被捕者當正職。見到問題叢生嘅攬炒派區議員,大家係咪覺得有需要整頓一下佢哋呢?

 

逾15%攬炒派議員被捕

 

一個幾得人驚嘅數字,就係大約380名攬炒派區議員當中,至少有60個今年被捕甚至被檢控,即係有超過15%嘅攬炒派區議員,都涉嫌違法甚至已經被檢控,當中包括民主黨鄭麗琼、許智峯、林卓廷、尹兆堅等人,其他被捕攬炒派議員有梁晃維、仇栩欣、岑子杰、岑敖暉、張秀賢同譚凱邦等人;所牽涉嘅罪行,既有暴動罪、參與非法集結、藐視法庭、妨礙司法公正等,據報甚至連涉嫌違反《港區國安法》都有,囍雨想問下,攬炒派區議員,算唔算係「犯罪集團」?

 

睇返過去一年多時間,除咗攬炒派區議員涉嫌違法之外,各區議會可以話係亂象不斷,例如有區議會話要喺地區討論政制同「入境」事務,有議員助理被質疑不斷喺不同區議會「攞資助」,傳出私相授受嘅醜聞;有啲區議員,甚至以抹黑政府、警隊為樂,街上宣傳品以至區議會,都成為佢哋做政治抹黑嘅工具或手段。

 

表明拒絕服務部分市民

 

唔知大家仲記唔記得,之前有元朗同深水埗區議員,公開表明拒絕服務一啲政見唔同嘅市民,計及以上嘅種種亂象,大家覺得唔需要理區議會嘅問題?唔好話囍雨多心,立法會議員係公職人員,區議員都係公職人員,如果立法會議員要遵守一啲不可違反嘅原則,點解班攬炒派區議員又好似無王管,做乜都得呢?

 

區議員嘅權力,雖然無立法會議員咁大,但大家要明白一點,就係每一個喺地區嘅區議員,佢哋每日所接觸嘅,就係區內每一個街坊,包括年輕人同小朋友;佢哋部分人如果喺區內傳播不法歪風甚至「反中」思想,後果會係點呢?超過380個攬炒派區議員,可以變成380個政治炸彈,佢哋有權反對一啲地區政策或事務,但如果係借身份、用公帑反政府、反中央,囍雨就覺得不能接受喇! 


圖片來源:RTHK、文匯報


請Follow我們的YouTube頻道:https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

25
好正
6
心心眼
3
好好笑
4
令人傷心
11
嬲爆

評論

  • jthk
    jthk
    4天前
    0 回應
    議员薪太高,又可胡乱申報支,更變成誘贪钱政棍参選主要原因。減薪酬及定开支限額,可保參政都是真心服務社会。

    沒有更多評論

    沒有更多評論