出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
李柱銘兜大圈支持「延任」?
李柱銘兜大圈支持「延任」?

講攬炒派係咪會延任立法會議員嘅問題,其實講嚟講去,就係攬炒派想保住議席,但又唔想做到咁「肉酸」,有議席在身嘅,就講得避忌啲,最多話傾向延任,無議席嘅攬炒派政客,明顯就講得放好多喇,例如民主黨前主席何俊仁,講到明唔會俾抗爭派「綁架」;今日囍雨睇新聞,見到攬炒派元老李柱銘,都撰文表態,更稱「既然政府押後選舉,立法會任期延長,民意授權亦因而延長,該現任議員的選民肯定不會希望他們自動消失」。呢句說話,如果唔知邊個講,囍雨仲以為係建制派講嘅添,嗱,依家香港嘅「民主教父」都咁講呢。


李柱銘說三道四 也是為延任「背書」


李柱銘呢篇題為《面對高牆的24隻民主雞蛋》嘅文章,囍雨綜合成篇文,無論係李柱銘話「現實情況並不容許該初選落敗的現任議員,退位讓予初選勝出者,難道任由議席出缺,才是符合民意授權?」、「民主陣營議員總辭,並不會是它們(外國政府)加大施壓力度的原因」以至「面對高牆的24隻民主雞蛋,你們根本沒有退下來的選擇」等等,其實講咁多,都係想支持攬炒派議員延任啫。既然道理咁清楚明白,點解攬炒派班議員除咗朱凱廸、陳志全,其他想延任嘅議員(唔計鄭松泰),仲唔清晰地做決定?


對於延任立法會議員,呢件事本來完全無問題,因為疫情而押後選舉,係無奈之舉,最簡單、直接嘅做法,就係現任議員延任一年;不過,囍雨覺得攬炒派最肉酸嘅,就係一邊批評押後選舉,甚至批評做法「有違」《基本法》,但一邊又要為議席、為錢想留低。這一種「你唔啱,好唔啱,但為咗錢我配合你」嘅做法,唔係肉酸係咩呢?


國際社會不會關心總辭


不過,囍雨公道啲講,有一點李柱銘係講得啱的,就係外國政府未必會因為攬炒派總辭而施壓;在李柱銘角度,外國官員/政客會覺得莫名其妙,在囍雨角度,就係所謂「核彈」,一直都只係攬炒派自己講嘅啫。如果真係想有核彈級表態,囍雨建議,攬炒派立法會議員、區議員一齊辭職,咁樣個炸彈應該會「大少少」。 


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg

 

下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

20
搞笑咩
6
唔係呀哇
26
嬲爆

評論