【短片】【笑聞一分鐘】羅冠聰語無倫次? 老點做生意之道?

嘩嘩嘩,羅冠聰好口響呀吓,喺英國出席一個辯論平台,主題係「是時候視中國為對手而非夥伴」,佢當然唔會錯過推銷自己,話自己2017年因參與所謂和平集會而坐監喎,之後就係咁數中國同香港的不是,仲話中國永遠不是夥伴,但講到同中國經商,佢又有另一種睇法噃。


前香港眾志主席羅冠聰說:「我們已經難以完全切斷,一個大國與世界體系的經貿往來,中國雖然作為對手,但我們仍可與之有商貿往來以及交流,這並不一定是代表我們視之為夥伴。」 


又話要同中國割席,但同時又話要同中國經商,即係點呀?好多黑人問號喎!不過,咁都無阻羅冠聰沾沾自喜嘅,佢仲話個論壇上,支持視中國為對手,而非夥伴嘅人佔多喎!


數字最實際,睇番新鮮出爐、國際諮詢公司麥肯錫嘅報告,中國已經超越美國,喺全球財富榜居首,大家做生意都係想賺錢,咁大個市場喺眼前,人家係咪真係信羅冠聰所講,其實都好有疑問,好心佢咪喺度再亂點啦!


請Follow我們的YouTube頻道:https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

20
好正
3
心心眼
14
好好笑
1
令人傷心
8
嬲爆

評論

  • +85298****49
    +85298****49
    6天前
    0 回應
    Excellent
    • +85298****49
      +85298****49
      6天前
      0 回應
      Excellent
      • 龙一吟
        龙一吟
        1週前
        0 回應
        小丑一個!

        沒有更多評論

        沒有更多評論