出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
不用訪問「踩紅線」的人
不用訪問「踩紅線」的人

關於港台嘅亂象,過去囍雨已經寫過好多次,例如有節目抹黑、誣蔑警方,有節目指台灣為「國家」,又試過有節目將暴徒佔領大學嘅違法事情完全「掉轉」嚟講;經過社會各界多時嘅批評,新一任廣播處長李百全就勇於撥亂反正,最近港台抽起原定噚晚播出嘅《鏗鏘集》,據報該集有探討中大學生會內閣「朔夜」同理大學生會當選情況。對於港台管理層嘅做法,囍雨認為支持有關決定嘅原因好簡單,如果有學生代表過往嘅言行舉止係涉嫌違法嘅,點解要作為政府部門嘅港台去訪問佢哋呢?

 

認清「朔夜」的立場

 

唔同人士要為有關港台節目開脫,好容易,例如話節目有訪問其他人,有平衡唔同立場等等。但喺呢度,囍雨首先會質疑,「朔夜」嘅立場可能涉嫌違法,點解仲要訪問佢哋呢?睇返資料,言行偏激甚至踩界嘅「朔夜」,喺佢哋嘅宣言同政綱,講到明《港區國安法》「侵犯人權、踐踏港人尊嚴和自由」,又稱《國安法》成為「極權高壓統治的政治手段」,講過要「竭盡所能對抗不義政權」等等;「朔夜」成員接受訪問,成員又表示有「被捕心理準備」,有成員更稱自己願意「為香港而死」。囍雨想問,呢班學生代表有可能涉嫌觸犯《國安法》,點解港台要訪問佢哋?

 

基於一班學生代表嘅「踩界」立場,港台根本就無訪問佢哋嘅必要;至於有聲音指節目平衡咗不同立場人士,包括訪問中大校董、立法會議員等建制派人士,囍雨又覺得,如果接受訪問嘅另一方係「大有問題」,就算節目有訪問其他人,以達致「平衡立場」,都係無意義。舉個例,如果有人所宣揚嘅政治主張可能違法,媒體就算有訪問其他人,但涉嫌違法人士嘅聲音一樣會傳達到出去;從做新聞嘅角度,囍雨肯定唔係所有嘢話「有平衡」就可以!

 

干預編輯自主?

 

據報,「朔夜」發聲明指港台以政治目的干預編採自主,侮辱港台人員,更剝削港人知情權。首先,港台管理層包括李百全,都係編採人員,李百全更係港台總編輯,何來干預,何來侮辱?其次,講到知情權,如果一班學生代表擺明「踩界」,佢哋嘅言論、想法以至主張,香港人又點解要知?要知嘅,應該係執法部門先啱! 


圖片來源:RTHK


請Follow我們的YouTube頻道:https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

48
好正
7
心心眼
5
好好笑
1
令人傷心
6
嬲爆

評論

  • waiwai
    waiwai
    1週前
    0 回應
    Good
    • Happy21
      Happy21
      1週前
      0 回應
      Good
      • Happy21
        Happy21
        1週前
        0 回應

        沒有更多評論

        沒有更多評論