出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
香港政改端倪
香港政改端倪

全國政協副主席、港澳辦主任夏寶龍日前一連兩日喺深圳召開座談會,就香港特區如何完善選舉制度、落實「愛國者治港」問題,聽取香港各界人士嘅意見和建議。值得留意嘅係,夏寶龍嘅另一職銜,係「中央港澳工作領導小組常務副組長」,對於有中央涉港工作嘅重量級官員「親自南下、聽取意見」,囍雨認為所傳遞嘅訊息,就係中央今次對於將香港管治團隊撥亂反正、正本清源嘅決心相當大。原因至少有二:一係近年有香港反對派人士搞奪權甚至搞分離,已經去到危害國家安全嘅地步,中央冇可能再唔出手;二係雖然「愛國者治港」呢五個字,由《基本法》起草階段至今都貫穿始終,但講到具體落實,成效明顯有所不足。

 

落實「愛國者治港」的部分建議

 

事實上,喺兩日嘅座談會期間,香港各界唔同人士都提出咗唔少落實「愛國者治港」嘅建議同辦法,囍雨綜合媒體相關報道,今日就幫大家作一個簡單梳理,從中或者可以睇到日後香港政改嘅一啲端倪。

 

其中,全國人大前常委范徐麗泰就大致提出咗五點建議,包括:

- 取消特首選舉委員會中,區議會界別117個席位;

- 將港區全國政協列為特首選委會當然代表,並納入全國工商聯、婦聯、青聯等組織;

- 取消立法會選舉中5個「超級區議會」議席;

- 將立法會選區「拆細」為十區(現行為五區),並以雙議席單票制方面選出議員;

- 所有立法會選舉候選人,提名人當中應有若干選委會成員。

 

除咗范太嘅上述建議之外,其他一啲與會者嘅建議,囍雨認為亦都值得大家留意、參考,例如:

- 全國人大常委會香港基本法委員會副主任譚惠珠:取消五個超區議席,由一批能夠推動兩地互補、融合發展的人士代替;功能組別的選民,應該要求有四至五年的服務紀錄。

- 全國港澳研究會副會長 劉兆佳:由一個有權力、高規格的單位負責候選人資格審查,相關制度可套用在立法會、區議會和選舉委員會的選舉之上。

- 基本法委員會委員陳弘毅:在完善選舉制度上,應該由中央行使主導權,通過全國人大或全國人大常委會制定基本原則、方向和框架。

 

無論如何改 「一國兩制」不會變

 

綜觀上述政改建議,囍雨認為其中涉及嘅層面已經頗為廣泛,包括審查機制、入閘機制、優化香港政治光譜等,而最最重要嘅,當然就係保障香港特區政權架構入面,重要崗位、重要權力以及重要管治責任嘅人士,都係愛國者,同時亦都保障中央全面管治權嘅落實。囍雨喺度諗,如果日後政改真係朝住上述建議嘅方向或者思路去執行,其實依然冇扼殺到反對聲音或者「忠誠反對派」嘅存在,但如果再有人想陽奉陰違、混入管治團隊搞奪權搞破壞,相信難度極高。

 

喺呢一刻,囍雨唔可以話,上述建議就一定等於日後嘅政改方案,但隨住全國兩會本周內召開,相信好多內容會納入兩會代表、委員討論嘅範圍,甚至唔排除兩會之後會有更具體嘅方案出爐,大家拭目以待。不過囍雨可以肯定嘅係,無論香港政改如何改,「一國兩制、港人治港、高度自治」呢12個字,一定唔會變!


原圖:中通社


請Follow我們的YouTube頻道:https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

20
好正
10
心心眼
0
好好笑
0
令人傷心
2
嬲爆

評論

  • +85295****77
    +85295****77
    1月前
    0 回應
    :no_mouth:
    • +85298****49
      +85298****49
      1月前
      0 回應
      :grinning:

      沒有更多評論

      沒有更多評論