聶廣男,八十後,香港某大學畢業,主修資訊科技,I.T.新晉,靜待「上位」機會。對社會有不滿,未能置業,但比上不足,比下又有餘。傾向建設多於破壞,亦相信積極建言比將一切推倒來得實際。
作者其他博評
失效的區議會
失效的區議會

自從新一屆區議員喺上一年呢個時候上任,有關不同區議會嘅醜聞就不絕於耳,唱「獨歌」、越權、侮辱警方以至官員,唔少人都質疑,既然區議會以至部分區議員已經完全「變質」,點解仲要用公帑俾佢哋「反中亂港」?日前,民政事務局局長徐英偉直指「區議會已經失效」,表示將檢討區議會嘅工作,並適時公布處理方案。廣男覺得,處理搞事、越權甚至「播獨」嘅區議員,政府處理唔駛急,但最緊要快!

 

曾呼籲區議員「跟規矩」

 

對於區議員嘅「失德」問題,引嚟唔少立法會議員指摘,例如梁志祥就批評部分區議員公然違法,又將議員辦事處用作「民主派初選」嘅票站;周浩鼎就指部分區議員不務正業,更涉違反《港區國安法》,應盡早離開崗位。徐英偉就回應,原來佢曾嘗試呼籲區議員跟從規矩但不被理會,並認為區議會已經「失效」。

 

廣男想講,作為特區嘅區議員,效忠特區、擁護《基本法》係根本條件,但一年時間過去,一班喺區議會高唱「獨歌」嘅區議員,今日依然係區議員;喺《港區國安法》生效後仲喺辦事處掛「港獨」旗嘅區議員,似乎仲係「安坐其位」。如果政府要推出措施處理已經「失效」嘅區議會,宜快不宜遲。

 

林林總總的「惡行」

 

如果大家仲有印象,有一段時間有為數唔多嘅區議員,都宣稱唔服務部分「政見不同」嘅居民,廣男覺得,區議員嘅職責,本來就係服務「所有區內」街坊,呢啲區議員,係咪又要處理呢?更為重要嘅係,過去一年嘅區議會已經完全變成政治角力場,政府再容許下去,係咪即係俾錢、俾場地「反中亂港」嘅政客做政治騷?

 

最後,廣男必須強調,佢哋喺區議會搞事,可能由傳媒報道再將不同嘅抗爭訊息散播開去,但係佢哋作為「紮根地區」、享用緊公帑嘅議員,佢哋每日可以接觸到好多居民,如果俾佢哋繼續散播歪風,甚至用「獨」思想荼毒居民,後果絕對係不堪設想。有人話,應該將「有問題」區議員統統DQ,大家又點睇呢? 


圖片來源:劉家衡Facebook、黃文萱Facbook


請Follow我們的YouTube頻道:https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

20
好正
7
心心眼
4
好好笑
5
令人傷心
6
嬲爆

評論

  • +85293****26
    +85293****26
    1週前
    0 回應
    對于不守規矩的區議員,應該DQ

    沒有更多評論

    沒有更多評論