出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
吳敏兒的眼淚
吳敏兒的眼淚

國泰航空大裁員,佢旗下嘅國泰港龍更加要即時停止營運,對於香港企業大裁員嘅「第一滴血」,有唔少人批評國泰、國泰港龍係咎由自取,當日國泰港龍有人要求公司航班停飛內地,今日香港遲遲無法疫情「清零」,主要航線為內地嘅國泰港龍就要停止營運。囍雨睇《生果報》,見到有報道話職工盟主席吳敏兒「一度落淚」,認為國泰當空中服務員、飛機師以至香港人係Condom云云,其實,當初要攬炒嘅係你哋,今日公司裁員、港龍停運,吳敏兒依家嚟喊,似係鱷魚淚多啲喎!


總是公司的錯?


囍雨睇新聞,吳敏兒似乎對國泰相當不滿,佢嚴斥公司燃油對沖蝕錢,就搵員工同放棄港龍「填數」,又話國泰要重返談判桌,與工會展開誠意對話,表示政府作為股東之一,應該監管資方有冇對員工做「最大保障」。吳敏兒講咗咁多嘢,囍雨想問一句,員工、工會代表以至吳敏兒代表嘅職工盟,呢一年內有冇做過乜嘢傷害公司呢?所有嘢都只係公司錯「咁離譜」?


喺呢度,等囍雨提提大家,年初疫情初起時,港龍航空公司空勤人員協會喺東涌搞咗個「不和你飛」集會,時任港龍航空公司空勤人員協會總幹事施安娜、職工盟吳敏兒等人想借工業行動甚至罷工脅逼公司航班「全面停飛往返內地」,想令香港全面封關,其中吳敏兒當時就表明,「不少罷工員工的目標是守護香港,他們或需面對資方的秋後算帳,呼籲港人支持其工業行動」。簡單嚟講,就係公司航班如果唔停飛內地,佢哋就玩攬炒。


攬炒成功 求仁得仁


喺國泰港龍有嘅40幾條航線當中,就係以往返內地為主,依家內地控制好疫情,而香港「無得飛」內地,咁以內地線為主嘅國泰港龍,仲邊有市場?仲點生存落去?當初要同國泰港龍攬炒嘅施安娜、吳敏兒等人,今日俾你哋攬炒成功,呢啲唔係「求仁得仁」?


有唔少評論指出,國泰喺黑暴運動期間,既有黑暴阻撓旅客上機,又有職員洩露警員乘搭嘅航班資料,更有空中服務員涉及氧氣樽放氣事件,連同所謂「職工代表」,咁多人喺度倒公司米,就算疫情受控,各地旅客仲坐唔坐港龍來回內地都係一個疑問。吳敏兒昨日哭於人前,其實要喊嘅,應該係國泰或者國泰港龍嘅管理層先啱!


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg

 

下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

300
好正
30
心心眼
103
好好笑
78
令人傷心
127
嬲爆

評論

  • +85295****77
    +85295****77
    2週前
    0 回應
    :compass:
    • 天地有正氣
      天地有正氣
      4週前
      1 回應
      聽晒你話,以後停飛,又唔鐘意啊?
      • +85292****84
        +85292****84
        1月前
        1 回應
        自作业不可活

        沒有更多評論

        沒有更多評論