出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
攬炒派「勇救」「12瞞逃」
攬炒派「勇救」「12瞞逃」

前排,當攬炒派無視民調結果顯示大部分市民想佢哋「執包袱」走人,自行決定延任立法會議員,當時佢哋講過其中一項主要工作,就係「爭取被中國扣留的12港人返港」;當時,囍雨以為佢哋得個講字,根本唔會救人,但原來囍雨錯喇,佢哋日前喺立法會會議,竟然有議員喺委員會主席選舉嘅選票上,寫上「SAVE 12」等字眼,用呢種方式「勇救」喺內地嘅「12瞞逃」,夠唔夠大膽?問你服未?


被支持者恥笑


對於攬炒派呢個「寫字救人」嘅情節,唔單止「感動」到囍雨,連攬炒派支持者,睇嚟就相當之「感動」,喺向來支持攬炒派嘅新聞媒體發帖下,囍雨睇到好多網民留言,包括「估唔到入去係咁抗爭,好有創意呀」、「抗爭非常精彩,大開眼界」、「原來留低係為咗做小學雞野,議會戰線真係好有用」、「立會議員(抗爭模式)好型」以及「留多年逗十皮一個月就係做呢d野」等等,簡單嚟講,一班支持者就係覺得班攬炒派「無料到」!


曾經有分析指,攬炒派今次留任,因為要向選民「交代」,預料佢哋嘅抗爭喺未來會更加「激烈」,但囍雨睇相關會議,反而覺得成班攬炒派都「好乖」,唔見佢哋有咩衝擊,最多喺提名主席過程「互相提名」下,扮下嘢,到最後投票時,就喺選票「寫字」抗爭,咁難怪連支持者都嫌棄佢哋,因為佢哋嘅所謂「議會抗爭」,非常之「流」,而且俾人感覺似「Hea做」逗人工。


之前公民黨立法會議員郭榮鏗做內委會主持,主持咗會議16、17次都選唔到主席,拖足7個月,依家《港區國安法》通過,一次會議就選出主席,足見《港區國安法》震懾力十足,亦反映攬炒派所謂「議會抗爭」,已經變得蒼白無力,甚麼「阻擋惡法」、「全力要求重啟選舉」、「阻止大灣區投票」等,大家又不妨睇下佢哋點「阻」法。


舉牌式抗爭


今日,囍雨仲睇到單新聞講《施政報告》,內容係工黨立法會議員張超雄表示「向林鄭舉牌發聲」,內容關於「工黨張超雄承認,面對有權用盡的政府,抗議比以往困難,他傾向『合理、不暴力』的形式,以語言和標語抗議」;舉牌式抗爭,真係聽到人「膽顫心驚」,原來,留任一年,賺四百萬薪酬同辦事處開支津貼,「就係咁簡單」,實在佩服!


原圖:中通社


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg

 

下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

13
好正
3
心心眼
13
好好笑
5
令人傷心
7
嬲爆

評論

  • +85297****44
    +85297****44
    2週前
    0 回應
    泛民主派其實怕死派香港人我講嘅貪生怕死!

    沒有更多評論

    沒有更多評論