出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
又因自由之名 包庇「播獨」教師
又因自由之名 包庇「播獨」教師

九龍塘宣道小學因為有「播獨」教師被釘牌而受到全城關注,攬炒派包括教協近乎係全力為「播獨」教師護航;近日,又有一班校友同家長發表聯署聲明,力挺該名教師。囍雨睇到聯署聲明嘅開頭以至主題,就有提到「言論自由」、「自由交流的學習模式」等等為「播獨」教師開脫,囍雨質疑,宣揚「港獨」,真係言論自由咩?


是宣傳 不是交流


教友、家長想支持教師,囍雨絕對理解,但大家應該留意下教案或其他教學材料,當中係有計劃地花大量時間介紹「港獨」組織嘅宗旨同政綱,甚至係要學生表態,問心,花咁多時間介紹「港獨」組織,真係無問題?小五學生,可以理解到「港獨」思想?甚或,咁樣宣傳「港獨」,真係關自由事?


坦白講,今時今日,如果有人宣揚「港獨」,就會係觸犯《港區國安法》,刑責相當之重;就算時間回到去年3月,《港區國安法》未立法同生效,其實宣揚「港獨」訊息,係不符《基本法》訂明香港嘅地位,所以囍雨一直懷疑,就算有「言論自由」,都唔應該宣揚「港獨」,就好似國際公約訂明有言論、集會等自由,但都唔可以危及社會秩序、國家安全一樣。


首要保護學生


換個角度,今日有教師「宣獨」,有家長、校友覺得「無問題」,教協又話教學主題係「言論自由」,咁囍雨想問,如果教案係叫人支持中央政府施政,教協會唔會又話係洗腦教育?點解關於國家、政府好嘅嘢就係洗腦,而關乎極端思想甚至「港獨」思想就可以?因為有啲人嘅諗法,就係教師灌輸反政府思想,「可以」;但要說好國家、港府,就係「洗腦」,呢個又係典型嘅攬炒派思想!


最後,囍雨留意到聲明有地方有提到「學生利益」,其實點先為學生利益好?可能有校友、家長會認為「夠自由」,就係好;但係,如果因為呢種「自由交流的學習模式」,校友、家長嘅子女受到激進化,繼而成為咗「衝衝子」,面臨長期監禁,校友們、家長們,仲會支持呢種學習(其實係荼毒)?政治意見,可以人言人殊,但保護好學生,社會應該係一致嘅,就係唔可以俾學生接觸到極端甚或違法嘅思想,如果社會守唔住呢條線,教育界必定崩壞。


原圖:九龍塘宣道小學官網、網絡圖片


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg

 

下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

12
好正
6
心心眼
4
好好笑
5
令人傷心
12
嬲爆

評論