出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
被DQ者 不應留任
被DQ者 不應留任

近日,政圈討論得最多嘅一個話題,就係中央、港府到底點處理立法會一年「真空期」,係咪委任現有議員做多年,而被DQ嘅四個議員可唔可以「留低」;據報,攬炒派今日會商討去留問題,包括係咪要「總辭」,不過,有社會人士就認為,立法會今屆任期將完結,無延期呢回事,而被DQ嘅人,不論「真空期」如何解決,都無得留低!


既無參選資格 何能續當議員


根據囍雨理解,有兩個問題,只要能夠釐清好,就會知道被DQ嘅現任議員根本唔可能「延任」。第一,今屆立法會會期喺九月底就會結束,任期完結就係完結,無話咩「延任」呢回事,就算係現有議員再出任過渡議會,都應該只係被「委任」。


至於果四位被DQ議員嘅問題,道理仲簡單,佢哋俾選舉主任DQ,係因為佢哋違反咗《基本法》、唔效忠特區,行為包括要求外國制裁香港,以至講明要攬炒立法會、香港。喺呢個情況低下,佢哋唔應該成為立法會議員,所以不論嚟緊呢一年嘅議員係點產生,佢哋一樣係無資格。


別再幻想做議員


老實講,如果大家問囍雨,今時今日呢個局面,完全係由被DQ議員自己造成,依家反而去歸咎或者攻訐特區政府,根本就無道理。最簡單一個例子,就係公民黨公開聯署、要求美國盡快通過「香港人權民主法案」制裁香港,無人逼佢哋咁做呀?自己叫外國搞香港,點可能係擁護《基本法》、效忠特區?又或者,講到明要否決政府「所有」法案同財政預算案,用常理去睇,又點可能俾佢哋「擺明車馬」攬炒香港?


DQ議員去向問題,既係法律問題,亦係一般邏輯道理,其他地方會唔會咁「古怪」地容許公職人員咁做,囍雨唔知,但香港就一定唔得!過去一年多時間,香港經歷黑暴運動同新冠疫情,已經遍體鱗傷,再俾唔合資格、想打爛香港嘅政客繼續做議員,即係俾空間、資源佢哋繼續「搞死」香港。囍雨衰啲講句,如果被DQ議員以至佢哋嘅政黨咁有「骨氣」,大可以辭職,每人七十多萬元的約滿酬金唔要,以後亦唔參選,但被DQ議員同佢哋政黨會唔會突然咁有「原則」?囍雨相當懷疑囉! 


原圖:rthk


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

13
支持
9
好喎
2
無意見

評論