出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
戴耀廷「死雞撐飯蓋」?
戴耀廷「死雞撐飯蓋」?

當睇到聲稱從「泛民初選」中「退落嚟」、要返去「多休息、專注學術」嘅戴耀廷,又跳出嚟講「35+」時,大家點睇?學術研究、分析形勢?定係攬炒之心不死?所以,當今日見到戴耀廷又喺《生果報》有篇題為「35+超額完成」嘅文章時,囍雨都好有興趣睇下戴耀廷究竟依家「學術研究」啲乜,但原來講一大堆嘢,又係立法會選舉、又係「真攬炒十步」,講到直接啲,又係講奪權!

 

戴耀廷大概係想講,特區政府近日DQ攬炒派12個參選人、又押後立法會選舉一年,令原本只係諗住「博大霧」、要「好長時間好對步驟」先能完成嘅35+計劃,喺「低成本下加速達成」;又話泛民通過一次「初選」,就已經「令中共及特區政權完全亂了陣腳」,「35+的目標亦已超額完成」;日後如果「更多人走到政權的對立面,使統治成本進一步加重」,就可以視為「35+額外的『政治花紅』」…

 

戴耀廷謀殺香港之心不變

 

講真,囍雨睇完第一感覺,係戴耀廷跌落地都要揦番揸沙,如果35+真係諗住「博大霧」,戴耀廷你唔早啲講?依家衰咗,先嚟「死雞撐飯蓋」?!不過呢啲都未係重點,重點係囍雨想大家睇清楚,依家戴耀廷講咁多嘢,實質意圖係乜!

 

嗱,按照戴耀廷嘅「分析」,因為「特首及中央」真係信35+可以做到,所以DQ攬炒派參選人、押後選舉,但咁就令到原本要「好長時間、走很多步」嘅目標一下子達成,即係話,戴耀廷由頭到尾都係要推行佢嘅「真攬炒十步」;再睇落去,當戴耀廷話「政權加大打壓力度」,「國際社會的制裁陸續有來」時,囍雨嘅理解係,戴耀廷從來都冇放棄過要求外國勢力搞香港、搞中國!總括嚟講,大家可以用一句話去形容戴耀廷,就係推香港「跳崖」、謀殺香港之心始終不變!

 

想有何「巨變」?請戴耀廷解釋!

 

尤其,當戴耀廷喺文章結尾又講到未來一年「重整力量」、「為有可能快要出現的巨變」做好準備時,大家應該叫戴耀廷唔好再咁隱晦、又要威又要戴頭盔,不如講清楚所謂「巨變」係意欲何指?又想講奪取有望、香港獨立有機?仲有,想叫人做好咩「準備」?準備做乜?

 

老實講,喺戴耀廷身上,囍雨睇到嘅,係「死性不改」四個字,自己犯法、又教人犯法,仲要煽動抗爭、以實際行動推行攬炒甚至想「巨變」,呢種人,點可以俾佢繼續做大學教授?即炒,是應該的決定!囍雨仲有個建議,大家應該將戴耀廷由過去到現在講過嘅嘢、出過嘅文章,都清清楚楚睇多次、留番低,話唔定,將來有可能成為「呈堂證供」呢!


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg

 

下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

17
嬲爆
3
唔係呀哇
3
搞笑咩

評論