出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
梁頌恆的「被逼害妄想症」?
梁頌恆的「被逼害妄想症」?

繼前立法會議員許智峯畏罪潛逃之後,又一個口口聲聲話要「抗爭」嘅港獨分子走佬了,佢就係青年新政嘅梁頌恆!不過,同許智峯有啲唔同,嚴格嚟講,其實梁頌恆依家冇乜案件「喺身」,咁都要走佬?!睇完梁頌恆嘅走佬理由,囍雨只想問句,其實梁頌恆係咪有「被逼害妄想症」呢?

 

講起梁頌恆,大家都知道,佢之前因為喺宣誓風波中衝擊立法會會議室,被控非法集結罪成被判囚四個星期,而且已經於今年9月初完成服刑。既然已經坐完監,理論上佢應該冇乜「人身安全」問題,不過根據已經身在美國尋求庇護嘅梁頌恆接受生果報專訪所講,佢出嚟之後因為「明顯感覺被跟蹤」,因而覺得「人身安全受威脅」;又話「所有的監視可以猜想為將會被捕的『訊號』」,所以覺得「係時候要離開」...嘩!原來走佬係靠「感覺、猜想」?呢啲就係梁頌恆嘅「抗爭腰骨」?

 

走佬是為了不還錢?

 

人依家就成功走咗,雖則梁頌恆「冇案喺身」啫,但大家唔好忘記,佢有「債」喺身喎!事實上梁頌恆被DQ之後,早前已被裁定要全數向立法會交還薪津及訟費,兩者合計估計約500萬元,而佢本人亦因此被申請破產,但今次梁頌恆已經講到明,對於呢筆錢佢「唔打算處理」,如此一來,大家有冇諗過,梁頌恆走佬,擔心「人身安全」只係藉口,「走數500萬」先至係真正目的!

 

人走咗、錢又唔還,但問題仲未完㗎!囍雨留意到,梁頌恆果頭喺專訪裡面話對「暫時可以負擔留美經費,毋須眾籌」,話口未完、呢頭就學許智峯咁開咗個眾籌專頁叫大家捐錢,仲口口聲聲話要幫香港打國際線,推動所謂「救生艇計劃」,以及「會推動美方調整制裁中國的方案,例如制裁香港金融」等等,大家仲信唔信?囍雨就話,佢依家身在美國,當然可以「有咁大吹咁大」,除咗幫自己戴光環之外,仲係一個尋求美國主子庇護、叫手足「爽手」捐錢嘅好藉口。但大家要諗下,乜依家「先走佬、後眾籌」係政客搵食新方程式?

 

黑暴走佬新模式?


講開梁頌恆、許智峯走佬,今日生果報仲有一單新聞,係話一名15歲少女自稱係荃灣暴動案中槍中學生曾志健嘅女友,據報上個星期亦都流亡英倫尋求英庇護,原因係一來「前線隊友」被捕被控,二來自己與曾志健係情侶關係,而被不明人士跟蹤。大家又要諗下,呢個係咪黑暴走佬新模式呢?依家再嚟睇黑暴手足嘅「革命之情」,所謂齊上齊落,真係一個大笑話!


圖片來源:梁頌恆Facebook


請Follow我們的YouTube頻道:https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

13
好正
2
心心眼
10
好好笑
3
令人傷心
4
嬲爆

評論

  • yeshugan.com@hotmail.com
    yeshugan.com@hotmail.com
    1月前
    0 回應
    :sweat:

    沒有更多評論

    沒有更多評論