出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
誰讓葉建源「重執教鞭」?
誰讓葉建源「重執教鞭」?

四名勾結外國勢力嘅攬炒派議員被DQ,另外15名攬炒派議員繼而耍性子玩「總辭」,一班攬炒派議員噚日「Last day」,葉建源接受訪問時,稱離任對自己係一種「解脫」,曾任教師嘅佢希望可以「重執教鞭」,仲話「大學、中學、小學、幼稚園我都願意」,但笑言「唔知邊度敢請我」。老老實實,葉建源「在位」期間,不斷包庇失德教師、問題教材,對黑暴問題又「視而不見」,梗係無人肯請佢啦!

 

十分喜歡孩子?!

 

葉建源噚日舉辦傳媒惜別會,提到自己「解脫」,以後可以有更多時間做一啲自己感興趣、快樂嘅事,甚至可代課、教書「重操故業」;據葉所講,佢自己以往教中文為主,但應可勝任通識、初中數學等科目,仲話願意到大中小學甚至幼稚園教書,但由於無幼兒教育證書,笑言「可於幼稚園擔當校工」,表示自己十分喜歡孩子。廣男唔明白,如果葉源咁「喜歡」孩子,點解佢做教育界立法會議員時,又成日為禍教育界、「毒害」孩子呢?

 

教協以至葉建源,喺過去一年多時間,做得最多嘅事,就係包庇失德教師。仇警嘅教師,佢哋包庇到底;襲警罪成嘅教師,佢哋選擇唔譴責;甚至散播「港獨」訊息嘅教師,佢哋都要包庇。廣男想問,如果真係「喜歡」孩子,咁教協以至葉建源,點解要包庇為禍教育界嘅敗類?橫睇掂睇,葉建源都係「害苦」孩子多啲!

 

葉建源 = 計時炸彈

 

另一個問題,在於黑暴運動期間,超過一萬人被捕,四成為學生,反映香港教育出現問題,廣男又要問下教協以至葉建源,點解除咗講下反對暴力之外,佢哋從來都唔大力譴責暴徒,同暴徒割席?如果俾葉建源教書,學生話要「違法達義」,葉建源會阻止嗎?如果其他同事煽動學生反政府,佢又會出聲咩?

 

面對錯嘅事,葉建源無去指正;面對不斷嘅暴力行為,亦唔覺葉建源有「出聲」,喺呢個情況底下,邊會有學校請個政客入去教書?葉建源嘅存在,就好似一個「計時炸彈」咁,平時非常溫和,但一有事嘅時候,佢就會化身為反動勢力嘅「自己友」,如果有學校請佢,分分鐘會俾佢利用教協嘅勢力「搞」返轉頭,葉建源唔知邊度「敢請佢」,其實問題係,稍為有理性嘅學校,都無可能請佢先啱! 

 

圖片來源:RTHK


請Follow我們的YouTube頻道:https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

12
好正
1
心心眼
10
好好笑
2
令人傷心
14
嬲爆

評論

  • +85293****26
    +85293****26
    1月前
    0 回應
    哇,這个毒瘤,千萬冇掂,死緊
    • +85263****05
      +85263****05
      1月前
      0 回應
      冇喇啩條曱甴害死好多人呀

      沒有更多評論

      沒有更多評論