出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
手軟軟的教育局?
手軟軟的教育局?

教師失德問題無日無之,有社會人士要求教育局公開有失德教師及其所屬學校名單,不過教育局一直都唔願意咁做。據傳媒報道,教育局回覆傳媒查詢,稱局方完成180宗個案調查,其中63宗唔成立,至本年7月,向17名教師發出譴責、向9名教師發出書面警告;教育局發言人仲表示,佢哋分別向19名教師發出書面勸喻,並向15名教師作口頭提示。囍雨想問下,從數字計算係咪有117宗投訴成立?教育局譴責、警告等處理咗60宗,咁另外果57宗呢?用咩方式處理?教育局可唔可以再交代下?


嚴肅處理 但零取消註冊


如果大家留意下教育局向傳媒提供嘅數字,會發現有幾十宗投訴成立或者未知情況嘅教師涉嫌專業失當嘅投訴,其實大家唔知咩環境;到底係有罰,定係無罰?如果無罰,又係基於咩原因?更重要嘅係,喺投訴成立嘅個案當中,囍雨見唔到「有一宗」係要取消教師註冊,如果真係嚴肅處理,點解咁多失德教師依然可以保住教師嘅專業註冊?教師被裁定失德但可以繼續做老師,老實講,教育局嘅懲處,真係無乜阻嚇力。


另一個問題,就係教育局認為「公布有關學校的名稱將針對整間學校,對在同校任教並秉持專業操守的其他教師並不公平,亦對積極跟進,加強監察和指導的學校管理層不公平」,稱教師註冊嘅法例同其他專業人士嘅註冊條例唔同,「不能直接比較」,囍雨認為呢件事大家可以用常理去諗諗,如果其他專業人士例如醫生涉嫌失德、要接受聆訊或處分時會被公開姓名,咁點解教師又唔可以呢?


請讓家長有所防範


學校、教師嘅利益,社會一定要重視;但事情嘅另一面,就係公眾、家長以至學生嘅福祉。試想像一下,如果一間學校「充斥」問題教師或失德教師,而家長唔知道、無選擇,咁仔女喺學校會唔會被荼毒,會唔會被煽動成為暴徒、「衝衝子」?進一步去假設,如果仔女因為被煽動而犯上嚴重罪行例如觸犯《港區國安法》,咁仲有前途可言?


公開失德教師身份以至其學校名單,正正係為咗保護社會、家長同學生,教育局唔願意做,係避事!唔願意做仲藉口多多,咁香港嘅教育,仲有咩希望呢? 


圖片來源:RTHK


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk


11
好正
4
心心眼
4
好好笑
5
令人傷心
17
嬲爆

評論